Káva

 Něco o kávě


ZÁKAZNÍCI HLEDAJÍ KVALITU I PESTRÝ VÝBĚR KÁVY

U nás v kavárnách si pochutnáte na:

100% Arabica, Odrůda Bourbon SHG, Region Apaneca-Ilamatepec, Salvador, chuť plné tělo s čokoládovou dochutí, květinová aroma, jemná kyselost

nebo kdo má rád kávu spíše čokoládovo-oříškovou

75% Arabica s kvalitní Robustou 25%

Často říkáme čím víc, tím líp - kvantita kávy nebo kvalita kávy ? U jednodruhových káv a plantážních káv je kvalita kávy  mnohem lepší  než množství. Zákazníci cílí pozornost k dodavatelům, kteří nabízejí široký sortiment káv v nejvyšší kvalitě. Na toto zacílení mít nejlepší kávu v našich kavárnách se soustředíme  samozřejmě i my, nejen prože hledáme tu nejlepší kvalitu kávy, ale protože i my sami kávu prostě milujeme.

Vyhledávání nových odrůd kávy, degustace nabídky jednotlivých plantáží a volba způsobu pražení už dávno nejsou jen výsadou několika málo fajnšmekrů. Sílící vlna coffee lovers, caffeine geeks a všech podobných specialistů posouvá nároky na dodavatele zrnkové kávy stále dopředu. Buďte také milovníci kávy jako my.

Vychutnání si šálku kávy není pouze o zvyku, ale o zamilování se do její úžasné chuti a pochopení pozoruhodné harmonie mezi přírodou, která je při výrobě této kávy uznávána a zachovávána, a lidmi, kteří v ní každý den nacházejí smysl svého života.

Naše káva je výběrová vysokohorská 100% arabica pěstovaná v sopečných oblastech El Salvadoru. Její chuť vás překvapí. Je výjimečná díky osobitému a po generace zdokonalovanému způsobu zpracování:

  • pečlivému sběru pouze zralých bobulí, zrajících ve stínu stromů
  • zpracování "washed" horskou pramenitou vodou
  • sušení na slunci
  • a důkladnému ručnímu dotřídění kávových zrn

Maximální zážitek s naprosto jasným původem nabízí plantážní kávy. Pestrý svět delikátně ovocných, nasládlých, krémových, harmonických i kontrastních chutí už polapil nejednoho kdo má rád kávu.  

Každý ocení něco jiného

Milovník lehkého espressa možná neocení drsného turka, stejně tak nadšenec do silných zemitých indických káv nesedne na zadek z hedvábné etiopské lahůdky. Aby byla plantážní káva co nejkvalitnější, musí být co nejjemnější. Jistě, že i špičková robusta poskytne skvělý chuťový dojem, ale za kávu králů je považována především jednodruhová arabika. Jako u všeho, i tady je potřeba si připlatit za kvalitu. Čím kvalitnější je plantážní káva, tím má menší obsah kofeinu a je zdravější. Pokud je kofeinu v zrnkové kávě méně, dostávají více prostoru i ostatní látky například nenasycené mastné kyseliny či lipidické oleje. Vyskytují se i v zelenině a není třeba diskutovat o tom, že jsou zdraví velmi prospěšné.

Káva také obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou pomoci předcházet vzniku rakoviny. Kofein v kávě může stimulovat mozek a zlepšovat kognitivní funkci. Kurkuma z které připravujeme naše zdravé cappuccino také prokázala potenciál v zlepšení paměti a zpomalení progrese neurodegenerativních stavů jako je Alzheimerova choroba .

Prospěšnost zmíněného koření je podmíněna tím, jakým způsobem ho člověk přijímá. A to je právě ta chvíle, kdy na scénu přichází výše zmíněná káva. Absorpce kurkuminu se totiž výrazně zlepšuje, pokud se tato látka kombinuje s tukem a tekutinou, jež má úroveň pH vyšší než číslo 6. Káva s plnotučným mlékem je tedy naprosto ideální, neboť tato kritéria do puntíku splňuje .

Šálek kávy plný zdraví

Kurkuma obsahuje látku nazývanou kurkumin, který má silné protizánětlivé účinky. Spolu s antioxidačními vlastnostmi kávy může tato kombinace pomoci zmírnit zánětlivé stavy a bolest. I když je káva často spojována s nepříjemnými účinky na zažívací systém, kurkuma ji může vyvážit svými prospěšnými účinky na trávení. Kurkumin stimuluje produkci žluče, což může zlepšit trávení a snížit příznaky jako nadýmání a pálení žáhy .


cappuccino s kurkumou
cappuccino s kurkumou