ZMRZLINA

01.05.2024

Prověřený rodinný recept a kvalitní suroviny je to, co dělá z naší zmrzliny to nejlepší co můžete mít. Jsme hrdí na to, že základem naší zmrzliny jsou skutečné suroviny a nic nezdravého. V Receptuře naší  cukrářské zmrzliny je jednoduchost která podtrhne skutečnou chuť  ovocné zmrzliny. Jaké ovoce na zmrzlinu použijeme takovou  chuť  prostě zmrzlina má. Vše je tak přirozené a osvěžující.

HISTORIE ZMRZLINOVÝCH STROJŮ: OD LEDU A SOLI 

Dokonalou zmrzlinu nepřipravíte bez dobrého receptu a kvalitních surovin. Jenomže existuje ještě jedna věc, bez které se sice při přípravě zmrzliny nakonec možná i nějak obejdete, ale s ní bude vaše práce daleko snadnější a výsledek mnohem nadýchanější - tím kouzlem jsou zmrzlinové stroje.

HISTORIE POHÁDKOVÉHO STROJE

Zmrzlinu milovali už 400 let před našim letopočtem staří Peršané, kteří si na misku plnou sněhu lili šťávu z hroznů. Skutečná revoluce ve výrobě zmrzliny ale nastala až s objevem prvního způsobu mrazení této oblíbené pochoutky. Fungovalo na principu nádoby naplněné ledem a solí, do kterého se vložila kovová mísa se směsí na zmrzlinu. Díky kombinaci ledu a soli směs v míse mrzla a vznikala lahodná zmrzlina. Bylo ji ovšem potřeba často míchat, aby nezatuhla a také seškrabávat namrzlé vrstvy ze stěn.

PRVNÍ "MÍCHAČKA"

Bylo tedy jen otázkou času kdy někdo přijde na vynález, jak si práci s výrobou zmrzliny co nejvíc zjednodušit. Patent na první stroj na zmrzlinu patří Američance Nancy Johnsonové, která v roce 1845 vymyslela zařízení, které sice stále neopouštělo princip dvou nádob, ledu a soli, ale mělo jednu nespornou výhodu navíc - masivní míchací stěrku s klikou, pomocí které se stěrka ovládala. A i přes to, že tento typ zmrzlinovače dosáhl takové obliby, že se v retro kabátku vyrábějí doposud, pokrok šel nezadržitelně dál.

MODERNÍ ZMRZLINOVÉ STROJE

Ruční míchání samozřejmě v moderní době nahradilo míchání automatické. A objevila se další spousta vymožeností, které dnes připraví zmrzlinu prakticky bezpracně. Dnešní zmrzlinové stroje mají zásobník, do kterého nalijete směs k výrobě zmrzliny a díky šlehacímu a mrazícímu systému se tato směs uvnitř našlehá a ztuhne, aniž by přemrzla, nebo se v ní tvořily krystaly ledu.