Matcha 

Nově jsme pro vás připravili zážitek si vychutnat Matchu u nás v Praze v našich kavárnách, jak teplu i ledovou.

Matcha Japan Uguisu BIO
Matcha Japan Uguisu BIO

Řeklo by se – Matcha. Ale jenom se rozhlédněte, kolik různých variací existuje. Každá chutná jinak, každá byla vyrobena k jinému účelu. Tato Matcha Japan Uguisu BIO patří k exkluzivním čajovým pudrům určeným pro skutečné ceremonie. Její jedinečnou, jemnou a sladkou chuť si nejlépe prožijete dlouhým, klidným popíjením. Třeba vás myšlenky odvanou do čajových zahrad japonské Shizuoky, na místa plná zeleně a ticha. 

Matcha Japan Uguisu BIO
Matcha Japan Uguisu BIO

Připravte se na skutečnou delikátnost. Matcha Japan Uguisu BIO je nasládlá, ale zároveň tajemně chutná. Ne nadarmo pro ni v Japonsku používají slovo umami. Zvláštní chuť kyseliny glutamové, která vyvolává touhu po dalším doušku, můžete najít i v některých sýrech nebo mase. Jemná Matcha zůstává po našlehání ve vodě svěže zelená, hladina se pokryje hustou pěnou. 

Původ čaje

Čajové zahrady v prefektuře Shizuoka patří k celosvětově proslulým. Nejen proto, že produkují celých 40 procent zeleného čaje Japonska a jsou vděčným cílem mnoha turistů i skutečných čajoznalců. Hlavně díky své historii odvíjející se od roku 1241, kdy tam byla vysazena první semínka čajovníků. Zřejmě tehdy se zrodil fenomén jedinečných zelených čajů, jejichž popíjení baví miliony lidí denně.

Samotnou prefekturu Shizuoka rozkládající se na pobřeží Tichého oceánu, ovlivňuje vlhké subtropické klima. Shizuoka leží v oblasti seizmicky aktivní. Každých 100-150 let ji postihnou velmi silné otřesy. Více než 10 procent rozlohy zabírají přírodní parky. Západ oblasti je ohraničen vysokými horami, východ užším pobřežím a sever posvátnou horou Fuji. Právě na jejím úpatí byly založeny čajové zahrady, o něž se po staletí starají celé rodiny.

Přesný výrobní postup Matchi se těžko dozvíme. Jeho tajemství zůstane součástí kultury místních rolníků. S jistotou ale můžeme říct, že ještě před tím, než vůbec dojde na ruční škubání čajových lístků, zastiňují majitelé své plantáže rákosovými rohožemi. Ke keřům se tak dostane velmi málo světla, jejich listy jsou tím pádem křehčí, zelenější a bohatší na chlorofyl i žádoucí aminokyseliny. Sklízejí se jen nejmladší lístky, a to ručně. Usuší se, zbaví žilek a stonků a rozemelou na čajový pudr. Původně byly používány mlýnky kamenné. Tradiční výrobci na ně sází dodnes. Žádný důmyslný stroj není schopen umlít čaj tak šetrně a zároveň jemně.

Matcha Japan Uguisu BIO je podle názvu výjimečná také certifikátem BIO kvality. Čajovníky ani samotný čaj nepřišly do kontaktu s průmyslovými hnojivy nebo chemickými postřiky. Nejvyšší jakost je tedy stoprocentně zaručena.

Matchu připravujte našleháním v misce. Při ceremoniálu Cha-no-yu se používá speciálního nádobí. Velmi důležité je Matchu vyšlehat až do pěny. Popíjí se bez cezení. Všechny zdraví prospěšné látky zůstávají v nápoji.